Agresivni tumori gušterače mogli bi uskoro biti izlječivi


Agresivni tumori gušterače mogli bi uskoro biti izlječivi

Prema mišljenju britanskih stručnjaka agresivni tumori gušterače mogli bi uskoro biti izlječivi zahvaljujući novoj klasi lijekova koja djeluje na kemijske oznake na površini DNK, koje su odgovorne za "uključivanje i isključivanje" gena.

Naime studije provedene na miševima i ljudima pokazale su da je gen USP9x, koji spriječava nekontrolirano dijeljenje stanica, "isključen" u nekim stanicama raka gušterače.

Stoga bi lijekovi koji djeluju na navedene kemijske oznake na površini DNK, mogli ih odstraniti te ponovno "uključiti" gen te zaustaviti širenje raka gušterače

Inače lijekovi koji djeluju na navedeni način već daju obećavajuće rezultate u liječenju raka pluća.

Stručnjaci se nadaju da bi se pomoću novih lijekova moglo izliječiti 15 posto više karcinoma gušterače.

Rak gušterače jedan je od najsmrtonosnijih karcinoma (peti po smrtnosti). Naime, često kada se pojave prvi simptomi, rak je već u odmakloj fazi i proširio se na okolne organe. Da stvar bude gora, rak gušterače je teško liječiti. Vrlo je otporan na kemoterapiju. Ukupna petogodišnja stopa preživljavanja od raka gušterače je manja od 2 posto.

Čimbenici rizika za rak gušterače su starija životna dob, prekomjerna tjelesna težina, kronična upala gušterače (pankreatitis), dijabetes, pušenje i pozitivna obiteljska anamneza genetskih sindroma koji povećavaju rizik od raka.

Izvor:
Cancer Research UK

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.