Agresivnoj djeci s ADHD-om nisu uvijek potrebni antipsihotici


Agresivnoj djeci s ADHD-om nisu uvijek potrebni antipsihotici

Sve više djece s poremećajem pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD) koja se ponašaju agresivno, kao terapiju, uz psihostimulanse, dobivaju i antipsihotike kako bi se kontroliralo njihovo agresivno ponašanje. Taj novi trend u liječenju djece s ADHD-om zabrinjava mnoge psihijatre i roditelje.

Istraživanje koje je nedavno provedeno u SAD-u pokazalo je da uz pažljivo prilagođavanje doze, sami psihostimulansi mogu znatno smanjiti ili eliminirati agresivno ponašanje u barem pola od te djece.

Voditelj istraživanja prof. dr. Jospeh C. Blader istaknuo je da roditelji i njihova djeca ne smiju biti obeshrabreni ako prvi lijek za ADHD i njegova doza nisu odmah učinkoviti, jer je kao i kod astme te mnogih drugih zdravstvenih problema, to je često stvar vježbe kako biste pronašli ono što djeluje. 

Poremećaji pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD) obuhvaćaju ponašanja u kojem dominira nepažnja i/ili hiperaktivnost, javljaju se prije sedme godine života i u najvećem dijelu ostaju karakteristika ponašanja čitav život sa razlikama u kliničkoj slici u zavisnosti od dobi.

Osnovne karakteristike ponašanja su neslušanje, nepažnja, neorganiziranost, nedovršavanje započetih aktivnosti uz izrazitu ometenost vanjskim podražajima. Nemir se manifestira u svim situacijama te je takvim osobama onemogućena aktivnost koja zahtjeva mir, tišinu, strukturiranost.

Djeca ometaju okolinu, nemaju trajnih prijatelja i često su izložena neadekvatnim postupcima okoline te postaju žrtve različitih oblika nasilja. Poremećaj je trajni ometajući faktor u socijalno, akademskom i radnom funkcioniranju.

Izvor:
Pediatrics

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.