Akcija "Hipokrat" razotkrila zlouporabe u sustavu primarne zdravstvene zaštite


Akcija "Hipokrat" razotkrila zlouporabe u sustavu primarne zdravstvene zaštite

Jutros oko 8 sati je u sklopu USKOK-ove akcije "Hipokrat" privedeno 26 djelatnika i članova uprave farmaceutske tvrtke Farmal iz Ludbrega. Također, očekuje se i postupno privođenje oko 350 liječnika obiteljske medicine zbog sumnje na korupciju.

Farmaceutska tvrtka Farmal kontinuirano je nagrađivala liječnike i ljekarnike davanjem novca i drugih darova u vrijednosti od 5 do 10 posto od vrijednosti lijekova koje liječnici propišu iz ponude njihove farmaceutske kuće.

Prva saznanja o mogućem podmićivanju  liječnika i ljekarnika od strane farmaceutske kuće Farmal dobivena su od Nataše Škaričić, novinarke Slobodne Dalmacije, koja je i nakon toga nastavila svoja istraživanja ovog slučaja. Nakon potvrde osnovanosti ove informacije, provedena su kriminalistička istraživanja, izvidi i dokazne radnje. Istraga Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) trajala je oko tri mjeseca.

Ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić izjavio je danas da neće tolerirati nikakav oblik korupcije u zdravstvu. Prema njegovom mišljenju ova akcija samo je pokazatelj da se ispunjava zasebno poglavlje u novoj zdravstvenoj strategiji, koje se odnosi na borbu protiv korupcije. Jednako tako, istaknuo je da čim je došao u Ministarstvo zdravlja, znao je da korupcija u sustavu ne postoji samo na relaciji liječnik - pacijent, nego i u njihovom odnosu s farmaceutima, dobavljačima opreme, izvođačima građevunskih radova, a prisutna je i akademska korupcija.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) podržao je akciju "Hipokrat" te poručio da svako otkrivanje zloupotreba među zdravstvenim djelatnicima je u službi zaštite osiguranika HZZO-a i u službi zaštite sredstava koje osiguranici izdvajaju za zdravstvenu zaštitu.

Isto tako, HZZO će, na svaki mogući način osigurati dostupnost i kontinuitet zdravstvene zaštite osiguranim osobama. S obzirom na najave o krivičnim prijavama protiv liječnika obiteljske medicine, a kako se ne bi dogodilo da ijedan osiguranik ostane bez svojeg obiteljskog  liječnika, HZZO je već ponudio sve oblike suradnje ravnateljima domova zdravlja i županijskim uredima nadležnim za zdravstvo radi organizacije rada liječnika obiteljske medicine.

Ukoliko neke ordinacije obiteljske medicine "ispadnu" iz Mreže javno zdravstvene službe,  HZZO će iznaći način da se organizira rad ordinacija kako osiguranici ne bi ispaštali i bili uskraćeni na bilo koji način kada je u pitanju zdravstvena zaštita.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) prim. dr. Hrvoje Minigo je u izjavi za Cybermed.hr izrazio žaljenje zbog postojanja ovakvih slučajeva i podupro USKOK-ovu akciju "Hipokrat" te dodao da će Hrvatska liječnička komora nakon akcije i pravomoćnih presuda pokrenuti disciplinske postupke protiv liječnika koji su sudionici afere.

Inače, njemačka farmaceutska tvrtka Dermapharm kupila je hrvatsku farmaceutsku tvrtku Farmal u veljači prošle godine.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.