Akutna bolest povisuje razinu kortizola u djece i adolescenata


Akutna bolest povisuje razinu kortizola u djece i adolescenata

Rezultati nove studije pokazali su da su u djece i adolescenata bez nedostatka glukokortikoida razine cirkulirajućeg kortizola bile više tijekom akutnih bolesti u usporedbi s onima kada su inače bili zdravi. Značajno je da su razine kortizola također varirale u različitim vrstama akutnih bolesti.

Najviše razine kortizola uočene su u pacijenata s bakterijskim meningitisom, a najniže kod blagog ili umjerenog bronhiolitisa.

Inače, akutne bolesti mogu imati značajan utjecaj na zdravlje pojedinca i čak mogu ugroziti njihov život. Ovi akutni događaji obično pokreću fiziološki odgovor na stres koji uključuje osovinu hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlijezda kako bi se postigla homeostaza. Ova akutna reakcija na stres dovodi do brzog povećanja lučenja kortizola, što utječe na intravaskularni volumen krvi, metabolizam glukoze i kardiovaskularnu funkciju. Valja spomenuti, da je ova reakcija borbe ili bijega promijenjena kod pojedinaca s nedostatkom glukokortikoida, čime se povećava rizik od pojave akutne adrenalne krize. 

Kortizol je hormon kore nadbubrežne žlijezde koji u zdrave osobe ima određeni dnevni ritam, ujutro (oko buđenja) ga se luči više, predvečer manje. Kortizol se proizvodi kako bi se pomoglo tijelu da se oporavi od stresa i ponovno uspostavi svoju fiziološku stabilnost.

Izvor:
JAMA Network Open

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.