Alergija na kikiriki povezana s većim brojem hospitalizacija djece s astmom


Alergija na kikiriki povezana s većim brojem hospitalizacija djece s astmom

Američko istraživanje provedeno na 160 djece u dobi od 5 do 18 godina pokazalo je da je prisutnost alergije na kikiriki povezana s većim brojem hospitalizacija i povećanjem primjene sistemskih kortikosteroida kod djece s astmom.

Inače nije bilo značajne razlike između djece sa i bez alergije na kikiriki obzirom na izloženost dimu cigarete kod kuće, ali djeca s alergijom na kikiriki imala su veću vjerojatnost da imaju atopijski dermatitis te da budu osjetljiva na određene alergene uključujući prašinu, trave, korove i dlaku mačke nego ostala djeca s astmom. Isto tako djeca s alergijom na kikiriki imala su veći rizik od razvoja drugih alergija na hranu, uključujući mlijeko, jaja i školjkaše.

Istraživanjem se pokazalo da su djeca s alergijom na kikiriki u prosjeku bila hospitalizirana zbog astme 2,32 puta češće te koristila sistemske kortikosteroide 1,59 puta češće u periodu od 3 godine nego djeca koja nisu bila alergična na kikiriki.

Rana prevencija i intervencija mogu poboljšati kvalitetu skrbi. Stoga treba uputiti roditelje o određenim čimbenicima rizika koji pogoduju pogoršanju astme kako bi se smanjile komplikacije i potreba za oralnim kortikosteroidima.

Izvor:
MedwireNews

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.