Alkohol i pretilost vodeći uzroci iznenadne srčane smrti koja nije uzrokovana koronarnom bolesti


Alkohol i pretilost vodeći uzroci iznenadne srčane smrti koja nije uzrokovana koronarnom bolesti

Analiza podataka s gotovo 2.700 obdukcija kod kojih je uzrok smrti bila iznenadna srčana smrt pokazala je da su pretilost i konzumiranje alkohola vodeći uzroci iznenadne srčane smrti koja nije uzrokovana bolešću koronarnih arterija.

Tako se pokazalo da je bolest koronarnih arterija odgovorna za 78 posto slučajeva iznenadne srčane smrti, dok 22 posto slučajeva nije bilo povezano s bolesti koronarnih arterija.

Bolest koronarnih arterija nastaje usljed smanjenja krvnog protoka u koronarnim arterijama, najčešće zbog ateroma. Klinički se može očitovati kao nijema ishemija, angina pektoris, akutni koronarni sindrom (nestabilna angina pektoris, infarkt miokarda) i iznenadna srčana smrt.

Kod slučajeva iznenadne srčane smrti koji nisu bili povezani s bolesti koronarnih arterija, najčešći uzrok smrti u osoba mlađih od 40 godina bila je fibrotička kardiomiopatija (28,3 posto). Kardiomiopatija je općeniti pojam koji označava bolest srčanog mišića.

Također se pokazalo da je konzumiranje alkohola najčešći uzrok (26 posto) iznenadne srčane smrti, koja nije povezana s bolesti koronarnih arterija, u osoba u dobi od 40 do 59 godina, dok je pretilost najčešći uzrok (23 posto) u osoba starijih od 60 godina.

Rezultati ovog istraživanja potvrdili su da je bolest koronarnih arterija najčešći uzrok iznenadne srčane smrti te otkrili druge uzroke iznenadne srčane smrti ovisno o dobnoj skupini.

Izvor:
HeartRhythm

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.