Amantadin ubrzava oporavak nakon traumatske ozljede mozga


Amantadin ubrzava oporavak nakon traumatske ozljede mozga

Nova studija provedena u 11 medicinskih centara na ukupno 184 bolesnika, pokazala je da lijek amantadin, koji se obično koristi za liječenje gripe i Parkinsonove bolesti, može ubrzati oporavak bolesnika s traumatskim ozljedama glave, koji nisu bili u potpunosti svjesni.

Bolesnici koji su uz standardnu terapiju dobivali amantadin imali su bolje rezultate na testovima koji procjenjuju funkcioniranje mozga nego bolesnici koji su dobivali placebo.

Znanstvenici ističu da su prethodne opservacijske studije ukazivale da amantadin poboljšava oporavak bolesnika s traumatskim ozljedama mozga te da se amantadin već propisuje za liječenje bolesnika koji imaju produljeno stanje poremećaja svijesti. No ovo je prva placebo-kontrolirana studija za amantadin u bolesnika koji su bili u vegetativnom stanju (budni, no ne i svjesni) ili u minimalno svjesnom stanju (sposobni da prate očima).

"

Stupor je poremećaj svijesti iz kojeg se bolesnik može samo kratkotrajno razbuditi ponavljajućim snažnim i grubim podražajem.

Koma je poremećaj svijesti iz kojeg se bolesnik ne može razbuditi.

Vegetativno stanje je produljeno stanje poremećaja svijesti uz očuvanu budnost bez spoznaje o okolini. Bolesnici mogu imati očuvanje složene reflekse, koji uključuju pokrete očima, zijevanje, nevoljne pokrete na bolni podražaj, ali ne pokazuju nikakvu spoznaju o sebi, odnosno o okolini.

Sindrom zaključanog čovjeka u vlastito tijelo je stanje budnosti i očuvanje svijesti uz nemogućnost mimike, pomicanja tijela, govora, ili komunikacije osim kodiranim pokretima očiju.

"

Izvor:
The New England Journal of Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.