Aminoglikozidni antibiotici povezani s gubitkom sluha


Aminoglikozidni antibiotici povezani s gubitkom sluha

Laboratorijsko istraživanje provedeno na miševima pokazalo je da aminoglikozidni antibiotici koji se koriste za liječenje smrtonosnih bakterijskih infekcija mogu uzrokovati gubitak sluha.

Aminoglikozidni antibiotici se često primjenjuju kod novorođenčadi s po život opasnim infekcijama kao što su meningitis i bakteremija, te kod pacijenata s respiratornim infekcijama koji imaju cističnu fibrozu.

Inače, od ranije je poznato da aminoglikozidni antibiotici mogu oštetiti osjetilne stanice u unutarnjem uhu koje su bitne za detekciju zvuka i pokreta.

Ovo istraživanje je pokazalo da niske doze aminoglikozida kod zdravih miševa mogu uzrokovati mali stupanj gubitka sluha, a kod miševa s infekcijom puno veći stupanj gubitka sluha.

Svake godine, oko 80 posto od 600.000 djece koja su zaprimljena u neonatalne jedince intenzivne skrbi diljem SAD-a, dobiva aminoglikozide, a učestalost gubitka sluha kod preživjele djece iznosi 2 do 4 posto.

Djecu s određenim stupnjem gubitka sluha, puno je teže naučiti slušati i govoriti, što u konačnici može negativno utjecati na njihov psihosocijalni i intelektualni razvoj.

Stoga, kako bi se zaštitio sluh, izuzetno je bitno da liječnici kod liječenja teških infekcija uzmu u obzir i primjenu drugih vrsta antibiotika.

Izvor:
Science Translational Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.