Analiza kose može pokazati jeste li pod stresom


Analiza kose može pokazati jeste li pod stresom

Prema rezultatima studije provedene u Nizozemskoj na 283 ispitanika u dobi od 65 do 85 godina, analiza kose može otkriti ima li neka starija osoba povišene razine kortizola, hormona stresa, a samim time i veći rizik od srčane bolesti i moždanog udara.

Za razliku od krvnog testa koji pruža informacije o razini hormona stresa u određenom trenutku, analiza vlasi kose može otkriti trendove u razinama kortizola tijekom nekoliko mjeseci.

Rezultati su pokazali da starije osobe s višim razinama kortizola tijekom dužeg vremenskog perioda, imaju veći rizik od srčane bolesti.

Kao što povišeni krvni tlak ili abdominalne naslage masti mogu ukazivati na rizik od kardiovaskularne bolesti, tako i povišene razine kortizola signaliziraju da je neka osoba izložena većem riziku od kardiovaskularne bolesti, ističu stručnjaci.

Jednako tako, pokazalo se da osobe s povišenim razinama kortizola imaju veću vjerojatnost da imaju povijest koronarne bolesti srca, moždanog udara, periferne arterijske bolesti i dijabetesa.

Izvor:
Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.