Anksioznost i depresija mogu srčanim bolesnicima utrostručiti rizik od smrti


Anksioznost i depresija mogu srčanim bolesnicima utrostručiti rizik od smrti

Studija provedena na više od 900 srčanih bolesnika, prosječne dobi od 62 godine, pokazala je da anksioznost (tjeskoba, strah) i depresija u kombinaciji sa srčanom bolesti utrostručuju rizik od smrti.

Tako se pokazalo da sama anksioznost može srčanim bolesnicima udvostručiti rizik od smrti, dok depresija samo povećava taj omjer.

Prethodne studije pokazale su da je depresija tri puta češća u bolesnika koji su pretrpjeli srčani udar, no malo je studija pručavalo učinak anksioznosti ili anksioznosti u kombinaciji s depresijom na srčane bolesnike.

Anksioznost je čest mentalni zdravstveni problem. U anksiozne poremećaje ubrajaju se: napadi panike i panični poremećaj, fobije, opsesivno-kompulzivni poremećaj, posttraumatski stresni poremećaj, akutni stresni poremećaj, generalizirani anksiozni poremećaj i anksiozni poremećaj zbog općeg zdravstvenog stanja

Prema mišljenju stručnjaka anksioznost može povećati upalu i povisiti krvni tlak, dok umor i osjećaj bezvrijednosti, koji su povezani s depresijom, mogu biti uzrokom ignoriranja terapije za srčanu bolest.

Rezultati ove studije pokazaju kako mentalne bolesti mogu zakomplicirati druge zdravstvene probleme. Stoga bi srčane bolesnike sa simptomima anksioznosti i depresije trebalo pomno pratiti, a idealno bi bilo ako bi se primjenila kognitivno bihevioralna terapija, obzirom da ona može pomoći da bolesnici promijene svoje osjećaje i ponašanje.

Izvor:
Journal of the American Heart Association

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.