Anksioznost povezana s povećanom impulzivnošću u bolesnika s poremećajima raspoloženja


Anksioznost povezana s povećanom impulzivnošću u bolesnika s poremećajima raspoloženja

Istraživanje provedeno na 205 bolesnika s bipolarnim poremećajem i 105 bolesnika s velikim depresivnim poremećajem pokazalo je da je prisutnost anksioznosti (tjeskobe) kod bolesnika s bipolarnim poremećajem i velikim depresivnim poremećajem povezana s povećanom impulzivnošću, koja je jedna od glavnih dimenzija suicidalnog ponašanja i pokušaja suicida

Inače anksioznost se često javlja u bolesnika s poremećajima raspoloženja, no dosada nije bilo poznato da li prisutnost anksioznosti utječe na impulzivnost.

Kod bolesnika koji su sudjelovali u istraživanju pokazalo se da je anksiozni poremećaj imalo 58,9 posto bolesnika s bipolarnim poremećajem i 29,1 posto bolesnika s velikim depresivnim poremećajem.

Rezultati su pokazali da je prisutnost anksioznosti, bilo kao bolesti ili simptoma, značajno povezana s povećanom impulzivnošću u obje skupine bolesnika.

Obzirom da anksioznost i impulzivnost mogu zakomplicirati tijek i liječenje poremećaja raspoloženja, prepoznavanje potencijalno mogućeg učinka anksioznosti na impulzivno ponašanje može pomoći kliničarima u liječenju bolesnika.

Izvor:
Journal of Psychiatric Research

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.