Antagonisti H2 receptora mogu povećati rizik od infekcije s Clostridium difficile


Antagonisti H2 receptora mogu povećati rizik od infekcije s Clostridium difficile

Analiza 33 studije pokazala je da su hospitalizirani pacijenti koji uzimaju lijekove za smanjenje lučenja želučane kiseline, znane kao antagonisti H2 receptora, izloženi većem riziku od infekcije bakterijom Clostridium difficile, čestog uzročnika teških proljeva.

Zanimljivo je da vanbolnički pacijenti koji su uzimali lijekove iz navedene skupine lijekova nisu bili izloženi većem riziku od infekcije bakterijom Clostridium difficile.

Najvećem riziku bili su izloženi hospitalizirani pacijenti koji su uz antagoniste H2 receptora istovremeno uzimali i antibiotike.

Nije jasno zašto antagonisti H2 receptora povećavaju rizik od infekcije s Clostridium difficile, no pretpostavlja se da vegetativni oblici Clostridium difficile, koji su obično uništeni želučanom kiselinom, prežive zbog primjene supresora lučenja želučane kiseline, te uzrokuju infekciju.

Stoga antagoniste H2 receptora treba pažljivo primjenjivati i smanjiti njihovu primjenu u hospitaliziranih pacijenata, kako bi se smanjio rizik od infekcije bakterijom Clostridium difficile, ističu stručnjaci.

Izvor:
PLoS One

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.