Antibiotici povezani s odljuštenjem mrežnice


Antibiotici povezani s odljuštenjem mrežnice

Rezultati istraživanja provedenog u Kanadi pokazali su da osobe koje uzimaju antibiotike iz skupine fluorokinolona mogu biti izloženi riziku od odljuštenja mrežnice. Inače fluorokinoloni se ubrajaju među najčešće propisivane antibiotike koji se koriste za liječenje raznih bakterijskih infekcija.

Neka prethodna istraživanja povezivala su njihovu primjenu s perforacijom rožnice, optičkom neuropatijom i retinalnim krvarenjem.

Odljuštenje mrežnice je odvajanje neuralnog sloja mrežnice od podležećeg pigmentnog epitela, a može biti uzrokovano razdorom mrežnice, koji se češće javlja u kratkovidnih osoba i dijabetičara te nakon operacije sive mrene ili nakon ozljede oka.

Odljuštenje mrežnice je bezbolno, a rani simptomi mogu biti leteće mutnine u staklovini, svjetlaci i zamućenje vida. S napredovanjem odljuštenja bolesnik u vidnom polju zamjećuje zavjesu ili veo.

Svaki bolesnik koji tijekom uzimanja fluorokinolina posumnja na odljuštenje mrežnice, hitno treba otići na pregled kod oftalmologa, jer ovo stanje može dovesti do teškog gubitka oštrine vida ili čak i do sljepoće .

Iako je rizik od odljuštenja mrežnice malen, samo 1 na 2.500, bolesnici koji uzimaju fluorokinolone trebali bi biti upoznati sa simptomima odljuštenja mrežnice.

Svakako treba naglasiti da ovo istraživanje nije otkrilo uzročno-posljedičnu vezu između primjene fluorokinolona i odljuštenja mrežnice, nego samo slabu povezanost.

U fluorokinolone se ubrajaju sljedeći antibiotici - ciprofloksacin, levofloksacin, norfloksacin, moksifloksacin, gemifloksacin i ofloksacin.

Izvor:
JAMA 

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.