Antibiotska terapija prikladna za liječenje blažeg oblika apendicitisa


Antibiotska terapija prikladna za liječenje blažeg oblika apendicitisa

Izgleda da bi se blaži slučajevi akutnog apendicitisa (akutne upale crvuljka) mogli liječiti antibioticima, ukazuje analiza pet studija, no treba imati na umu da se u nekih pacijenata koji su uzimali antibiotike zbog akutne upale crvuljka, apendicitis može ponovno pojaviti. Učestalost komplikacija nakon terapije antibioticima i apendektomije bila je slična, 5 posto nakon primjene antibiotika te 8 posto nakon apendektomije.

Inače, apendektomija, kirurško uklanjanje upaljenog crvuljka, predstavlja zlatni standard liječenja akutne upale crvuljka (apendicitisa). U svijetu se svake godine izvrši nekoliko milijuna apendektomija, a samo u SAD-u više od 300.000.

Od pacijenata koji su primali antibiotsku terapiju, njih 8 posto se moralo ipak podvrći apendektomiji unutar mjesec dana, a u 23 posto njih je ponovno došlo do upale crvuljka unutar 12 mjeseci od antibiotske terapije.

Svakako treba spomenuti da se u medicini i kirurgiji, izbor liječenja sve više temelji na zajedničkoj odluci liječnika i pacijenta, pa se stoga očekuje isto i kod odlučivanja o liječenju blažeg oblika apendicitisa, ističu stručnjaci.

Izvor:
British Journal of Surgery

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.