Antidepresiv venlafaksin povezan s postpartalnom hemoragijom


Antidepresiv venlafaksin povezan s postpartalnom hemoragijom

Izgleda da venlafaksin, antidepresiv iz skupine selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina i noradrenalina (SNRI), kod trudnica povećava rizik od postpartalne hemoragije za više od 70 posto, ukazuje kanadsko istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 322.000 žena. Postpartalna hemoragija (PPH) se definira gubitkom krvi >500 mL nakon vaginalnog poroda ili >1000 mL iza carskoga reza u prvih 24 sata nakon poroda.

Svakako treba istaknuti da je navedeno povećanje rizika od postpartalne hemoragije uočeno kod trudnica koje su uzimale venlafaksin u kasnijoj fazi trudnoće.

Jednako tako, pokazalo se da selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI), u koje se ubrajaju citalopram, escitalopram, fluvoksamin, fluoksetin, paroksetin i sertralin, ne povećavaju rizik od krvarenja nakon poroda.

Inače, postpartalna hemoragija je širom svijeta odgovorna za gotovo jednu četvrtinu smrtnih slučajeva koji su povezani s trudnoćom. Liječenje postpartalne hemoragije uključuje mehaničke, medikamentozne i kirurške metode kombinirane s reanimacijskim mjerama opstetričkog hipovolemičkog šoka, a ponekad je potrebna i transfuzija krvi.

U komplikacije postpartalne hemoragije ubrajaju se šok, zatajenje organa, infekcije i stvaranje opasnih krvnih ugrušaka.

U SAD-u i Kanadi oko 5 posto žena u nekom trenutku tijekom trudnoće koriste antidepresive.

Inače, poznato je da serotonin utječe na sposobnost trombocita da stvore krvni ugrušak, a noradrenalin djeluje na kontraktilnost krvnih žila. U ovom slučaju izgleda da venlafaksin, selektivni inhibitor ponovne pohrane serotonina i noradrenalina (SNRI), blokira spomenuto djelovanje serotonina i noradrenalina.

Izvor:
Obstetrics & Gynecology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.