Antioksidans iz biljke zelenog čaja mogao bi biti ključan u borbi protiv tuberkuloze


Antioksidans iz biljke zelenog čaja mogao bi biti ključan u borbi protiv tuberkuloze

Antioksidans koji se nalazi u biljci zelenog čaja mogao bi jednog dana postati ključan za borbu protiv tuberkuloze, otkrio je tim međunarodnih znanstvenika pod vodstvom Nanyang Technological University iz Singapura (NTU Singapur).

Naime, otkriveno je da kemijski spoj, poznat kao epigalokatehin galat (EGCG), može inhibirati rast soja bakterije Mycobacterium tuberculosis koja uzrokuje tuberkulozu. Uočeno je da epigalokatehin galat to čini vezanjem na enzim koji pruža biološku energiju za staničnu aktivnost. Proces rezultira smanjenjem količine energije koju bakterija ima za svoje stanične procese vitalne za rast i stabilnost, poput stvaranja stanične stijenke.

Jednako tako, otkrivena su točna mjesta na enzimu na koja se mora vezati EGCG  kako bi utjecao na proizvodnju energije u bakterijskoj stanici.

Smatra se da bi ovo otkriće moglo otvoriti put stvaranju novih lijekova za borbu protiv tuberkuloze, jedne od najsmrtonosnijih zaraznih bolesti na svijetu. U Jugoistočnoj Aziji se javlja 41 posto slučajeva tuberkuloze u svijetu, a svake godine se otkriva 4 milijuna novih slučajeva.

Iako već postoje lijekovi koji ciljaju bakteriju Mycobacterium tuberculosis, potrebni su novi lijekovi jer bakterije sve više pokazuju otpornost na mnoge postojeće lijekove.

Izvor:
Scientific Reports

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.