Antioksidansi mogu ubrzati napredovanje raka pluća


Antioksidansi mogu ubrzati napredovanje raka pluća

Brojne studije pokazale su da antioksidansi mogu zaustaviti napredovanje raka, no nova studija provedena u Švedskoj ukazuje da antioksidansi mogu ubrzati napredovanje raka pluća.

Antioksidansi su kemijski spojevi koji u ljudskom tijelu neutraliziraju slobodne radikale, za koje se zna da u visokim koncentracijama mogu uzrokovati oštećenje staničnih komponenti kao što su DNK, proteini i stanična membrana, što može doprinijeti razvoju raka.

Za razliku od prethodnih studija, ova studija je pokazala da prehrana obogaćena antioksidansima, zapravo može ubrzati napredovanje raka pluća.

Studija je provedena u laboratoriju na miševima, a antioksidansi koje su dobivali miševi, bili su vitamin E i acetilcistein, dva najčešće korištena antioksidansa.

Rezultati su pokazali da su miševi koji su dobivali dodatne antioksidanse u svojoj prehrani imali tri puta više tumora, te su umirali dvostruko brže od miševa koji nisu dobivali dodatne antioksidanse. Jednako tako, imali su i veće tumore.

Znanstvenici su zatim potvrdili ove rezultate koristeći ljudske stanice raka pluća. Naime, kada antioksidansi napadaju slobodne radikale u tumoru, oni pritom deaktiviraju i protein p53 koji ima neutralizirajući učinak po tumor, te stoga dolazi do bržeg i agresivnijeg rasta tumora.

Izvor:
Science Translational Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.