Antioksidansi povezani s kvalitetom sperme starijih muškaraca


Antioksidansi povezani s kvalitetom sperme starijih muškaraca

Istraživanje provedeno na 80 muškaraca u dobi od 22 do 80 godina, pokazalo je da muškarci srednje i starije životne dobi, koji konzumiraju dovoljne količine antioksidansa putem prehrane, imaju bolju kvalitetu sperme nego muškarci koji nedovoljno konzumiraju antioksidanse.

Naime pokazalo se da muškarci u dobi od 45 i više godina, koji konzumiraju dovoljne količine vitamina C i E, folne kiseline i cinka, imaju manji broj oštećenja DNK u spermijima.

Inače, oštećenje DNK spermija predstavlja mjeru genetske kvalitete sperme, za koju se zna da pada s godinama starosti.

Svakako treba istaknuti da nije pronađena veza između unosa antioksidansa i kvalitete sperme u mlađih muškaraca. Pretpostavlja se da je tijelo mlađih muškaraca pod manjm "oksidativnim stresom" ili možda učinkovitije neutralizira taj stres.

Namirnice bogate vitaminom C su citrusno voće, crvena i zelena paprika i rajčice. Vitamin E može se naći u određenim biljnim uljima, orašastim plodovima poput badema te u zelenom povrću poput špinata i brokule. Izvor cinka su plodovi mora, crveno meso, grah, orasi i mliječni proizvodi. Folna kiselina se nalazi u zelenom povrću, grahu i žitaricama obogaćenim folnom kiselinom.

Izvor:
Fertility and Sterility

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.