Antipsihotici najprikladniji za kontrolu manije u bolesnika s bipolarnim poremećajem


Antipsihotici najprikladniji za kontrolu manije u bolesnika s bipolarnim poremećajem

Analiza 68 istraživanja koja su provedena na više od 16.000 ispitanika tijekom 30 godina pokazala je da se manične epizode kod oboljelih od bipolarnog poremećaja mogu bolje kontrolirati pomoću antipsihotika nego stabilizatora raspoloženja.

Tako se pokazalo da su antipsihotici haloperidol, risperidon i olanzapin bili uspješniji u liječenju maničnih epizoda od drugih 11 lijekova.

Prema procjeni autora koji su sudjelovali u istraživanju od manije pati oko 1 posto stanovnika.

Inače poznato je da antipsihotici i drugi lijekovi koji se koriste za liječenje manije često imaju nuspojave koje ponekad mogu poremetiti liječenje.

Za haloperidol i risperidon zna se da češće od olanzapina uzrokuju probleme poput tremora i rigiditeta, dok je za olanzapin poznato da je povezan s debljanjem, metaboličkim sindromom i dijabetesom. Neki antipsihotici mogu uzrokovati poremećaj srčanog ritma.

Ovo je prvo istraživanje koje je uspoređivalo lijekove za liječenje manije uključujući antipsihotike, antikonvulzive i litij te ih rangiralo po njihovoj učinkovitosti i podnošljivosti od strane bolesnika.

Pokazalo se da je haloperidol učinkovitiji od aripiprazola, asenapina, karbamazepina, valproata, gabapentina, lamotrigina, litija, kvetiapina, topiramata i ziprasidona.

Risperidon, olanzapin i kvetiapin bili su najpodnošljiviji od strane bolesnika te su u podnošljivosti nadmašili litij, lamotrigin, topiramat i gabapentin.

Također treba istaknuti da je ova analiza pokazala da neki novi lijekovi ne samo da su skuplji od starijih lijekova nego su i manje učinkoviti.

Antipsihotici se obično koriste samo nekoliko tjedana za liječenje teških maničnih epizoda u bolesnika s bipolarnim poremećajem.

Izvor:
Lancet

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.