Astma povezana s većim rizikom od plućne embolije


Astma povezana s većim rizikom od plućne embolije

Nizozemsko istraživanje provedeno na oko 650 oboljelih od astme, u dobi od 18 do 88 godina, pokazalo je da su oboljeli od astme izloženi većem riziku od opasnog, ponekad smrtonosnog stanja pluća znanog kao plućna embolija.

Plućni embolizam je okluzija jedne ili više grana plućne arterije trombima koji se stvaraju bilo gdje u tijelu, u pravilu u velikim venama donjih udova ili zdjelice. Čimbenici rizika su stanja koja otežavaju povratak venske krvi te dovode do oštećenja endotela krvne žile ili njegove disfunkcije, posebice u bolesnika s hiperkoagulabilnim stanjem krvi.

Najčešći simptomi plućne embolije su nagla pojava dispneje, pleularna bol u prsima, kašalj, a u težim slučajevima sinkopa ili kardiorespiratorni zastoj. Znakovi su nespecifični i uključuju tahipneju, tahikardiju i naglašen 2 ton nad pulmonalnim ušćem.

U usporedbi s općom populacijom, bolesnici s teškim oblikom astme imaju gotovo 9 puta veći rizik od plućne embolije, dok bolesnici s blagom do umjerenom astmom imaju 3,5 puta veći rizik od plućne embolije.

Jednako tako, pokazalo se da su lijekovi za astmu znani kao oralni kortikosteroidi potencijalni čimbenik rizika za plućnu emboliju.

Prema mišljenju stručnjaka rezultati ovog istraživanja imati će važne kliničke implikacije, obzirom da će liječnici koji liječe bolesnike s teškim oblikom astme morati bit svjesni mogućnosti pojave plućne embolije, te će morati poduzeti preventivne mjere kako bi zaštitili svoje pacijente.

Izvor:
European Respiratory Journal

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.