Autoimune bolesti povezane s većim rizikom od demencije


Autoimune bolesti povezane s većim rizikom od demencije

Izgleda da osobe s autoimunim bolestima poput multiple skleroze, psorijaze ili lupusa, imaju povećan rizik od razvoja demencije, ukazuje nova britanska studija u kojoj je sudjelovalo više od 1,8 milijuna ljudi. Naime, od 25 različitih autoimunih bolesti, njih 18 bilo je statistički značajno povezano s demencijom.

Multipla skleroza je povezana s dvostruko većim rizikom od demencije, psorijaza s 29 posto većim rizikom, lupus s 46 posto većim rizikom, reumatoidni artritis s 13 posto većim rizikom, a Crohnova bolest s 10 posto većim rizikom od demencije.

U usporedbi s pacijentima koji su zaprimljeni u bolnicu iz drugih razloga, pacijenti s autoimunim bolestima imaju 20 posto veću vjerojatnost da će ponovno biti hospitalizirani zbog demencije.

Također, treba istaknuti da autoimune bolesti imaju značajno veći učinak na rizik od vaskularne demencije. Naime, rizik od vaskularne demencije je u pacijenata s autoimunim bolestima 28 posto veći. Inače, osobe s vaskularnom demencijom doživljavaju pad svojih kognitivnih sposobnosti usljed blokade ili smanjenja protoka krvi u mozgu.

Osim većeg rizika od demencije, pacijenti s autoimunim bolestima imaju 53 posto veći rizik od hospitalizacije zbog srčane bolesti te 46 posto veći rizik od moždanog udara.

Izvor:
Journal of Epidemiology & Community Health

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.