Azitromicin srčanim bolesnicima blago povećava rizik od iznenadne srčane smrti


Azitromicin srčanim bolesnicima blago povećava rizik od iznenadne srčane smrti

Nova studija ukazuje da popularni antibiotik azitromicin poznat u Hrvatskoj po svojim tvorničkim imenima Sumamed, Azibiot, Azitrim, Azitromicin, Azimed, Thoraxx i Zithromax, može blago povećati rizik od iznenadne srčane smrti kod bolesnika sa srčanom bolešću.

Inače, već ranije je nekoliko antibiotika povezano s povećanim rizikom od iznenadne srčane smrti kod srčanih bolesnika, a nedavna izvješća ukazuju da bi i azitromicin mogao postati članom te grupe antibiotika.

Za bolesnike s povišenim kardiovaskularnim rizikom, kardiovaskularni učinak azitromicina može imati važne kliničke implikacije.

Svi antibiotici imaju nuspojave, stoga treba dobro razmotriti koji se antibiotik može propisati određenom bolesniku. U slučaju azitromicina treba odvagati rizik po srce u odnosu na težinu infekcije i učinkovitost drugih antibiotika.

Tako npr. antibiotik amoksicilin koji se često propisuje za slične indikacije kao i azitromicin, ne predstavlja rizik po srce.

Studija je pokazala apsolutni rizik od 47 kardiovaskularnih smrti na 1 milijun recepata azitromicina. Najvećem riziku bili su izloženi bolesnici s najtežim kardiovaskularnim bolestima.

Iako je studija ukazala na vezu između primjene azitromicina i potencijalnih srčanih problema, ona ne dokazuje uzročno-posljedičnu vezu.

Također se pokazalo da azitromicin ne povećava rizik od aritmije kao neki drugi antibiotici npr. eritromicin.

Prema mišljenju stručnjaka potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdili ovi rezultati.

Izvor:
New England Journal of Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.