Bake i djedovi: možemo unaprijediti zdravlje naših kostiju!


Bake i djedovi: možemo unaprijediti zdravlje naših kostiju!

Kosti su živi organ koje raste i mijenja se tijekom čitavog života. Kosti daju tijelu oblik, pružaju mu zaštitu, omogućuju kretanje, imaju važnu metaboličku ulogu te su neophodne za proizvodnju krvnih stanica budući da se u njima nalazi krvotvorni organ – koštana srž. Prirodnim procesom starenja kvaliteta kostiju se smanjuje, a time se smanjuje i kvaliteta života u trećoj dobi. Postoje preventivne mjere za poboljšanje zdravlja kostiju koje možemo bolje usvojiti, ako poznajemo kost kao organ.

Kosti su dinamičan organ

Kost se sastoji od čvrstog vanjskog dijela i meke spužvaste unutrašnjosti. Najvažniji mineral je kalcij koji joj daje čvrstoću te sadržava 70% potporne elastične tvari koja se naziva kolagen. Kosti se neprestano pregrađuju što podrazumijeva zamjenu starih i dotrajalih dijelova s novom kvalitetnom kosti, a poticaj za to je tjelesna aktivnost. Sama pregradnja se odvija u dvije faze: razgradnja (resorpcija) pod utjecajem specijaliziranih stanica osteoklasta i izgradnja kosti pod utjecajem osteoblasta. Pregradnja kostiju regulirana je hormonima: parathormon (PTH), kalcitonin te spolnim hormonima (estrogen i testosteron). Na kvalitetu koštanog tkiva znatno utječe veličina koštane mase u mladosti tkz. vršna koštana masa koja se postiže u kasnim dvadesetim godinama života. Što je veća vršna koštana masa, kost je otpornija u kasnijem razdoblju života. 

Kosti se s godinama mijenjaju

Promjene kreću već oko tridesete godine života kada dolazi do obrata u procesu koštane pregradnje u korist razgradnje što vodi do smanjivanja koštane mase i kosti slabe. Gustoća kostiju se smanjuje starenjem, hormonalnim promjenama, slabijom tjelesnom aktivnošću, zbog fiziološkog smanjenja sposobnosti apsorpcije kalcija u crijevu i bubregu, smanjene sinteze vitamina D i prisustva različitih bolesti starije dobi. Prirodan proces gubitka koštane mase je vrlo spor u oba spola, ali se taj proces značajno ubrzava u prvih pet do 10 godina menopauze te može iznositi i 20% ukupne koštane mase. Gubitak koštane mase u dubokoj starosti iznosi 30-50% u žena te 20-30% u muškaraca. Posljedica gubitka koštane mase jesu prijelomi koji se otežano u toj dobi liječe.

Čvrstoću i gustoću kostiju možemo poboljšati

Zdrave kosti podrazumijevaju kontinuiranu tjelesnu aktivnost, uravnoteženu prehranu s optimalnom količinom proteina, unos dovoljne količine kalcija te nutrijente poput vitamina K2 i D3 koji pridonose održavanju normalnih kostiju.

Kosti ćemo očuvati i zaštititi kvalitetnom prehranom, tjelovježbom i odabirom kvalitetnog dodatka prehrani. Salvit K2D3 Max sadržava 4000 I.J. vitamina D3 i 100 µg vitamina K2.

 

Oglasna vijest

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.