Bakterija Helicobacter pylori povezana s Parkinsonovom bolesti


Bakterija Helicobacter pylori povezana s Parkinsonovom bolesti

Prema rezultatima američkog istraživanja provedenog na miševima, bakterija Helicobacter pylori, koja je odgovorna za ulkusnu bolest želuca, mogla bi biti povezana i s razvojem Parkinsonove bolesti.

Naime miševi srednje dobi, što je jednako dobi od 55 do 65 godina kod ljudi, bili su zaraženi s bakterijom Helicobacter pylori. Šest mjeseci kasnije, kod njih su se pojavili simptomi koji se povezuju s Parkinsonovom bolesti poput smanjenja kretanja te smanjenja razine dopamina u mozgu. Ove promjene nisu uočene kod mlađih miševa.

Što upućuje da infekcija s Helicobacter pylori može imati značajnu ulogu u razvoju Parkinsonove bolesti u ljudi.

Jednako tako znanstvenici vjeruju da bakterija Helicobacter pylori proizvodi kemijske spojeve koji su otrovni za mozak.

Međutim, rezultate ovog istraživanja, treba uzeti s oprezom budući da je istraživanje provedeno na miševima koji su bili zaraženi s relativno visokim dozama bakterije ili njenog ekstrakta te su potrebna dodatna istraživanja kako bi se razjasnilo jesu li smetnje u kretanju miševa uzrokovane bakterijom ili smrću neurona. 

Inače Parkinsonova bolest jest progresivan i degenerativan neurološki poremećaj koji je karakteriziran primarno motoričkim simptomima.

Tri glavna simptoma Parkinsonove bolesti su tremor (drhtanje), rigor (ukočenost mišića ruku, nogu i vrata) i bradikinezija (usporenje pokreta).

Izvor:
BBC

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.