Bakterijski biofilm povezan s rizikom od raka debelog crijeva


Bakterijski biofilm povezan s rizikom od raka debelog crijeva

Poznato je da razni okolišni čimbenici utječu na incidenciju raka debelog crijeva, no mehanizmi kroz koje ti čimbenici djeluju još nisu u potpunosti poznati. Jedan od glavnih kandidata među tim čimbenicima je i promjenjena crijevna mikrobiota.

Istraživanje koje su proveli znanstvenici s Johns Hopkins Hospital i University of Malaya Medical Centre pokazalo je da je bakterijski biofilm povezan s većim rizikom od nastanka raka debelog crijeva.

Biofilm je specifična baterijska formacija, konglomerat različitih bakterija u jednoj mini populaciji, koje su udružene radi međusobne koristi i veće otpornosti na vanjska djelovanja.

Također, otkrilo se da je veza izmađu tumora i bakterijskih biofilmova bila posebno izražena u desnom kolonu, naime kod 89 posto tumora desnog kolona bili su prisutni i bakterijski biofilmovi. Kod tumora lijevog kolona to je bio slučaj samo u 12 posto tumora.

Procjenjuje se da prisutnost bakterijskog biofilma u desnom kolonu povećava rizik od karcinoma za pet puta. Smatra se da se pomoću otkrivanja bakterijskog biofilma može predvidjeti rizik od raka debelog crijeva.

Inače, poznato je da bakterijski biofilmovi mogu uzrokovati upalu i neke nekancerozne bolesti crijeva.

Izvor:
Proceedings of the National Academy of Sciences

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.