Besplatni pregledi madeža sutra na Jarunu


Besplatni pregledi madeža sutra na Jarunu

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo prof. dr. sc. Mirna Šitum pozvala je Zagrepčane na preventivni besplatni pregled madeža bez uputnice, koji će se održati sutra, u nedjelju, od 10 do 18 sati, na malom jarunskom jezeru kod kluba Aquarius, u okviru javno-preventivnog zdravstvenog projekta ranog otkrivanja melanoma i ostalih zloćudnih tumora kože pod nazivom "Djeluj sada".  

U ovoj akciji sudjelovati će oko 30-ak liječnika volontera različitih specijalnosti. Za građane je organizirano i stručno savjetovanje o zaštiti od sunca, dobit će informativne brošure, a moći će i testirati proizvode za zaštitu od sunca. Za djecu su organizirane radionice, igre i natjecanja.

Prof. dr. sc Šitum je istaknula kako ovaj tradicionalni gradski javnozdravstveni projekt, kojeg provode dermatolozi te liječnici onkolozi, ima za cilj podizanje svijesti o raku kože, kako bi pacijenti na vrijeme i u što ranijem stadiju prepoznali sumnjive promjene na koži. Madeži su sasvim uobičajena pojava, međutim, osim dobroćudnih na koži se mogu pojaviti i zloćudne izrasline.

Prednost raka kože u usporedbi s ostalim karcinomima jest upravo mogućnost uočavanja na vrijeme, a redovitim pregledavanjem kože i otkrivanjem sumnjivih promjena u najranijoj fazi, mogućnost izlječenja je gotovo sto posto.

Nažalost, u Hrvatskoj se melanom, zloćudni rak kože, najčešće otkrije tek u uznapredovaloj fazi kada su izgledi za izlječenje manji, pa je edukacija o toj bolesti od iznimnog značaja. Prema broju novooboljelih, Hrvatska je u sredini u Europi, ali prema broju umrlih je među najlošijim zemljama.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.