Bolji san mogao bi biti ključ za bolje zdravlje


Bolji san mogao bi biti ključ za bolje zdravlje

Poboljšanje vašeg ukupnog zdravlja sna moglo bi pomoći u smanjenju rizika od visokog krvnog tlaka, dijabetesa, pretilosti i drugih kardiovaskularnih stanja, ukazuje nova studija.

Inače, od ranije se zna da nedostatak sna i poremećaji spavanja mogu ugroziti zdravlje. No, nova studija istraživala je jesu li višestruki čimbenici koji utječu na dobar san zajedno povezani sa zdravstvenim rizicima.

Ovo istraživanje pokazalo je da u usporedbi s ljudima s lošim rezultatima spavanja, oni s idealnim zdravstvenim stanjem spavanja imaju 66% manji rizik od visokog krvnog tlaka, 58% manji rizik za dijabetes tipa 2, 73% manji rizik od pretilosti i 69% manji rizik za središnju adipoznost.

Jednako tako, pokazalo se da u usporedbi s ljudima koji su spavali premalo ili previše, oni koji su spavali preporučenih sedam do devet sati imali su 29% manje šanse da imaju hipertenziju (visoki krvni tlak).

Prema mišljenju stručnjaka, jedna od najvažnijih stvari je imati fiksan, dosljedan raspored spavanja, imati sedam do osam sati sna radnim danom i vikendom.

Izvor:
American Heart Association News

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.