Česta uporaba tableta za spavanje povezana s povećanim rizikom od demencije


Česta uporaba tableta za spavanje povezana s povećanim rizikom od demencije

Česta uporaba lijekova za spavanje može povećati rizik od budućih kognitivnih poremećaja, ukazuje nova studija. Naime, uočeno je da su starije osobe koje su prijavile uzimanje lijekova za spavanje, imale više od 40 posto veću vjerojatnost da će razviti demenciju tijekom narednih 15 godina u odnosu na svoje vršnjake koji rijetko ili nikada nisu popili tablete za spavanje.

Smatra se da bi liječnici koji propisuju tablete za spavanje, trebali imati na umu činjenicu da njihova uporaba može kod osoba izloženih većem riziku od demencije povećati taj rizik.

Inače, tablete za spavanje su jedan od najčešće propisivanih lijekova u SAD-u među starijim odraslim osobama. Procjenjuje se da 1 na svakih 5 starijih odraslih osoba redovito uzima lijekove za spavanje.

Iznenađujuće je da su učinci upotrebe lijekova za spavanje kod starijih osoba slabo shvaćeni. Većina prethodnih istraživanja usredotočila se na kratkoročne štetne događaje vezane uz uporabu lijekova za spavanje, kao što su povećani rizik od pada ili povećan rizik od kratkotrajnog gubitka pamćenja. Dugoročni učinci upotrebe lijekova za spavanje na kogniciju su ostali nejasni.

Rezultati ovog istraživanja ukazuju da korištenje lijekova za spavanje može biti čimbenik rizika za kasnije kognitivno oštećenje.

Inače, valja imati na umu, da je tijekom života, spavanje jasan pokazatelj zdravlja i zdravlja mozga općenito.

Izvor:
Alzheimer's Association International Conference (AAIC) 2019.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.