Ciljano zračenje raka dojke može uzrokovati više komplikacija


Ciljano zračenje raka dojke može uzrokovati više komplikacija

Prema rezultatima istraživanja provedenog na oko 30.000 žena, ciljano zračenje raka dojke, znano kao brahiterapija, uzrokuje više komplikacija kod bolesnica s rakom dojke nego zračenje cijele dojke.

U žena starije životne dobi koje imaju rak dojke u početnom stadiju, standardna terapija je kirurški zahvat, iza kojeg obično slijedi terapija zračenjem kako bi se smanjio rizik od ponovne pojave raka dojke.

Brahiterapija je tehnika radioterapije kod koje se izvor (radioaktivni izotop) dovodi u neposredan kontakt sa tkivom koje treba zračiti. Naime izvori zračenja se impalntiraju u tkivo direktno putem rigidnih zatvorenih nosača-igala ili fleksibilnih katetera.

Ime joj potječe od grčke rječi "brahi" što znači kratak, stoga što se radi o zračenju na kratkoj distanci između izvora zračenja i tumora koji se zrači, a koja je u rasponu 0.5 do 5 cm maksimalno. Zbog kratke distance, doza opada veoma brzo radi inverznog kvadratnog zakona, pa okolna normalna tkiva primaju veoma malu dozu u odnosu na sami tumor.

Zagovornici brahiterapije smatraju da je njena primjena bolja od zračenja cijele dojke jer se smanjuje količina zdravog tkiva koja je izložena zračenju.

No, izgleda da je navedena popularna metoda liječenja, idealna samo u teoriji.

Naime, pokazalo se da je učestalost kožnih komplikacija i rana, godinu dana nakon terapije, 17 posto veća kod bolesnica u kojih je primjenjivana brahiterapija nego kod bolesnica u kojih se zračila cijela dojka.

Inače, obje terapije imale su sličnu učestalost komplikacija dubokog tkiva ili kostiju.

Rezultati ovog istraživanju ističu važnost provođenja istraživanja komparativne učinkovitosti prije nego što neka nova metoda postane široko rasprostranjena.

Izvor:
Journal of Clinical Oncology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.