Crijevne bakterije mogu utjecati na ishod liječenja raka prostate


Crijevne bakterije mogu utjecati na ishod liječenja raka prostate

Prema rezultatima nove studije, izgleda da crijevne bakterije mogu utjecati na ishod liječenja raka prostate. Naime, pokazalo se da crijevne bakterije mogu biti u interakciji s lijekom za rak prostate, abirateron acetatom, i utjecati na ishod liječenja.

Pokazalo se da crijevne bakterije metaboliziraju abirateron acetat kako bi se smanjili štetni organizimi te istodobno promiču one koji se bore protiv raka.

Smatra se da rezultati ove studije doprinose boljem razumijevanju na koji način crijevni mikrobiom utječe na razvoj raka, napredovanje raka i liječenje raka.

Ova studija je ukazala na ključnu interakciju između lijeka protiv raka i crijevnog mikrobioma koja rezultira korisnim organizmima s antikancerogenim svojstvima. 

Abirateron acetat učinkovita je terapija koja se koristi u liječenju karcinoma prostate koji je otporan na druge tretmane. Iako abirateron acetat također djeluje na smanjenje androgena u tijelu, to čini različitim mehanizmom, i za razliku od tradicionalnih terapija, uzima se oralno.

Ovo istraživanje pokazalo je da se mikrobiom crijeva pacijenata s rakom prostate drastično mijenja nakon uzimanja abirateron acetata. Bakterije u crijevima metabolizirale su lijek što je dovelo do značajnog povećanja broja bakterija Akkermansia muciniphila.

Ova bakterija je inače poznata kao "probiotik sljedeće generacije", a važnost ove bakterije nedavno je istražena u nekoliko velikih studija koje su proučavale karcinome. Pokazalo se da ona pospješuje odgovor na imunoterapiju te može izazvati i niz drugih pozitivnih zdravstvenih blagodati.

Povećanje broja bakterija Akkermansia muciniphila također je dovelo do povećane proizvodnje vitamina K2 koji je poznat po svojim antikancerogenim svojstvima koja mogu dovesti do inhibicije rasta tumora.

Izvor:
Nature Communications

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.