Crijevne bakterije pomažu u regulaciji kontrakcije i opuštanja mišića debelog crijeva


Crijevne bakterije pomažu u regulaciji kontrakcije i opuštanja mišića debelog crijeva

Izgleda da mikroorganizmi u crijevima podržavaju zdravu probavu pomažući živčanim stanicama unutar crijeva da reguliraju kontrakciju i opuštanje mišićne stijenke debelog crijeva, pokazalo je novo istraživanje koje su proveli znanstvenici s Crick and Bern University.

Naime, utvrđeno je kako na kontrakciju i opuštanje mišića u debelom crijevu koji su regulirani od strane živčanih stanica, utječu bakterije nastanjene u našim crijevima. Kada su prisutne te bakterije, u živcima crijeva se aktivira specifični gen zvan Ahr, što rezultira zdravom kontrakcijom i opuštanjem debelog crijeva (peristaltikom). Taj se odnos može narušiti u slučajevima crijevnih poremećaja, poput sindroma iritabilnog crijeva (IBS).

Razine i vrste mikroorganizama u crijevima variraju od osobe do osobe, a na njih utječu prehrana i često korišteni lijekovi, poput antibiotika, koji često rezultiraju nenormalnim kontrakcijama crijeva. Prema mišljenju znanstvenika, postoji jasna veza između prisutnosti mikroba u debelom crijevu i brzine kojom se hrana kreće kroz probavni sustav. 

Izvor:
Nature

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.