Crijevne bakterije se mogu nakupljati u tumorima i poboljšati učinkovitost imunoterapije protiv raka


Crijevne bakterije se mogu nakupljati u tumorima i poboljšati učinkovitost imunoterapije protiv raka

Laboratorijsko istraživanje provedeno na miševima pokazalo je da se bakterije koje obično žive u crijevima mogu nakupljati u tumorima i poboljšati učinkovitost imunoterapije. Smatra se da liječenje oboljelih od raka s bifidobakterijama može pojačati njihov odgovor na CD47 imunoterapiju. 

CD47 je protein izražen na površini mnogih stanica raka. Inhibiranje tog proteina može omogućiti imunološkom sustavu pacijenta da napadne i uništi tumor. Antitijela koja ciljaju protein CD47 trenutno se ispituju kao tretmani za velik broj karcinoma u više kliničkih ispitivanja.

Bifidobakterije, su vrsta bakterija koje se često nalaze u gastrointestinalnom traktu zdravih miševa i ljudi. Inače, bifidobakterije su se već ranije pokazale korisnim za pacijente s ulceroznim kolitisom.

Ovo istraživanje je pokazalo da se bifidobakterije ne nakupljaju samo u crijevima, one također migriraju u tumore, gdje se čini da aktiviraju imunološki signalni put nazvan stimulacija gena interferona (STING). To rezultira proizvodnjom daljnjih molekula imunološke signalizacije i aktiviranjem imunoloških stanica. U kombinaciji s anti-CD47 terapijom, aktivirane imunološke stanice mogu napasti i uništiti okolni tumor.

Izvor:
Journal of Experimental Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.