Dan dobrovoljnog darivanja krvi


Dan dobrovoljnog darivanja krvi

U Hrvatskoj se danas obilježava Dan dobrovoljnog darivanja krvi, kojim se želi potaknuti svijest u javnosti o potrebi darivanja te dragocjene tekućine koja znači život i zahvaliti svim darivateljima na humanosti. Broj davatelja u Hrvatskoj u stalnom je porastu. Prosječna dob darivatelja je 32 godine, 70 posto darivatelja krvi su muškarci, a 30 posto su žene.

Utemeljenje dobrovoljnog davanja krvi u Hrvatskoj, uz promidžbu i organizaciju akcija davanja krvi, zajednički provode Hrvatski Crveni križ i Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, neprofitabilnosti i solidarnosti. Prva akcija dobrovoljnog davanja krvi organizirana je 25. listopada 1953. godine u Sisku.

Organizam odrasla čovjeka sadrži 4,5 do 5,5 litara krvi. Osnovna funkcija krvi je opskrba tkiva kisikom i hranjivim tvarima te odstranjivanje ugljičnog dioksida i svih metaboličkih produkata. Krv, odnosno krvne stanice, proizvodi koštana srž. Sastoji se od krvnih stanica (eritrociti, trombociti i leukociti) i  krvne plazme koja čini tekući dio krvi te od vode, ugljikohidrata, masti, bjelančevina, hormona, minerala i vitamina. 

Službenu definiciju dobrovoljnog darivatelja krvi odredila je Međunarodna udruga transfuziologa, Međunarodni Crveni križ, Svjetska zdravstvena organizacija i Europsko vijeće. Prema toj definiciji, darivatelj je osoba koja daruje plazmu ili stanične dijelove krvi po svojoj slobodnoj volji i ne prima za to nikakvu novčanu naknadu niti bilo što, što se može smatrati materijalnom naknadom. 

"

POSTUPAK DARIVANJA KRVI

  • Identifikacija darivatelja prema knjižici darivatelja krvi za višestruke darivatelje odnosno prema osobnoj karti za osobe koje prvi put daruju krv. Provjera i po potrebi izmjena nekih podataka.
  • Ispis podataka na evidencijski karton davatelja krvi.
  • Provjera hemoglobina - Sterilnom lancetom tehničar ubode darivatelja u jagodicu prsta i skida kap krvi koju trzajem lancete spušta u posudu sa bakrenim sulfatom poznate koncentracije. Kada kapljica tone, darivatelj može dati krv. Test sa bakrenim sulfatom je jednostavna, brza i pouzdana metoda kojom štitimo darivatelje krvi.
  • Liječnički pregled podrazumijeva razgovor sa liječnikom, mjerenje tlaka, provjeru rada srca i po potrebi tjelesne težine. Kroz postavljanje određenih pitanja liječnik odlučuje da li osoba može darovati krv bez škodljivosti za svoje zdravstveno stanje, te bez opasnosti za potencijalne primatelje krvi. Darivatelj krvi je udobno smješten na krevetu za davanje krvi.
  • Venepunkcija - Iskusan zdravstveni tehničar odabire venu u lakatnoj jami i bezbolno uvodi iglu u venu.
  • Sam čin darivanja krvi traje maksimalno desetak minuta. Darivatelj je u ugodnom poluležećem položaju dok laganim stiskanjem šake puni vrećicu za krv koja je sterilnom iglom i sistemom vezana za njegovu venu u lakatnoj jami. Naravno, tu vezu uspostavljaju educirani i iskusni punkteri. Sav pribor i materijal koji se koriste pri venepunkciji su sterilni i za jednokratnu uporabu. Svaka osoba daruje 450 ml pune krvi. Iz sistema se svaki put izdvajaju dvije epruvete i to jedna za potvrđivanje krvne grupe, a druga za serološka testiranja. Davatelju nakon darivanja krvi slijedi kratkotrajni odmor uz osvježenje i lagani obrok. Sveukupno, darivanje krvi vam može oduzeti oko 30 minuta vašeg vremena.

Tijekom darivanja krvi ne postoji mogućnost zaraze davatelja. Sav pribor za uzimanje krvi - igle, plastični sistemi, plastične vrećice i ostali materijal koji se koristi pri uzimanju krvi su sterilni i za jednokratnu su uporabu. Pribor je napravljen na način koji onemogućuje njegovu ponovnu uporabu.

"
Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.