Dan narcisa – dan prevencije i ranog otkrivanja raka dojke


Dan narcisa – dan prevencije i ranog otkrivanja raka dojke

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu održana je danas već tradicionalna manifestacija Dan narcisa, posvećena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. U akciji je sudjelovao i ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić.

Riječ je o humanitarnoj akciji u kojoj se prodaju poklonjene narcise, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Rak dojke najčešće je sijelo raka i najčešći uzrok smrti od raka kod žena. Od ove zloćudne bolesti u Republici Hrvatskoj obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od raka dojke oboli oko 2.500 žena godišnje, a umire ih oko 1.000.

Rak dojke ne može se spriječiti, pa je stoga važno bolest otkriti što ranije. Više od 90 posto oboljelih može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. U tom je slučaju petogodišnje preživljavanje čak 96 posto.

U tijeku je provedba Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Nositelj programa je Ministarstvo zdravlja a u organizaciji i provedbi sudjeluju brojne institucije: HZJZ, radiološke jedinice, HZZO, liječnici obiteljske medicine, patronažna služba i drugi. Cilj programa je smanjiti smrtnost od raka dojke za 25 do 30 posto, otkriti rak dojke u početnom stadiju u većem postotku nego danas te poboljšati kvalitetu življenja oboljelih žena.

Program je namijenjen svim ženama u dobi između 50 i 69 godina koje na kućnu adresu dobivaju poziv na besplatni mamografski pregled svake dvije godine. Do sada su završena dva ciklusa  programa, a treći je u tijeku. U okviru prvog ciklusa pozvano je na mamografski pregled 721.000 žena, učinjeno je 331.000 mamografskih pregleda, otkriveno 1.611 karcinoma. U okviru drugog ciklusa pozvano je na pregled 680.000 žena, učinjeno je oko 300.000 mamografskih pregleda i otkrivano 847 karcinoma.

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.