Danas se obilježava Dan ružičaste vrpce


Danas se obilježava Dan ružičaste vrpce

Današnjem obilježavanju Dana ružičaste vrpce posvećenog borbi protiv raka dojke, koji se u Hrvatskoj tradicionalno obilježava u organizaciji Europa Donna Hrvatske, hrvatskog foruma za borbu protiv raka dojke, pridružit će se i ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić.

Obilježavanje počinje u 10 sati okupljanjem ispred Hrvatskog narodnog kazališta te povorkom do Trga Petra Preradovića. Na Trgu Petra Preradovića ministar Ostojić obići će štand udruge žena oboljelih i liječenih od raka dojke "Sve za nju".

U 2012. godini u Hrvatskoj su od raka dojke umrle 1.033 žene. Osobito je zabrinjavajuće što obolijeva sve više mlađih žena. Ako se otkrije rano i prikladno liječi, više od 90 posto žena s rakom dojke ima velike izglede za preživljavanje i očuvanje kvalitete života.

Ministarstvo zdravlja nositelj je Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, s ciljem smanjenja mortaliteta od ove opake bolesti za 25-30 posto. Dosad su obavljena dva ciklusa pozivanja žena na preventivni mamografski pregled, a u tijeku je treći ciklus. U provedbi programa sudjeluju Hrvatski zavod za javno zdravstvo, županijski zavodi za javno zdravstvo, HZZO, liječnici obiteljske medicine te patronažna služba.

Izvor:
MZ RH

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.