Danas se obilježava Svjetski dan psorijaze


Danas se obilježava Svjetski dan psorijaze

Svjetski dan psorijaze obilježava se u cijelom svijetu 29. listopada od 2004. godine. Ovaj dan je posebno posvećen oboljelima od psorijaze i/ili psorijatičnog artritisa i zamišljen je od strane pacijenata za pacijente. Svjetski dan psorijaze postao je globalno događanje kojemu je cilj ostvariti jedan međunarodni glas za bolji život za više od 125 milijuna oboljelih u cijelome svijetu.

Psorijaza je kronična upalna bolest kože od koje boluje 1 do 3 posto svjetske populacije. U Hrvatskoj od psorijaze boluje oko 1,7 posto stanovništva. Nema razlike u pojavi bolesti između spolova. Psorijaza se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali se u čak 50 posto bolesnika javlja prije 25. godine života.

Valja staknuti da psorijaza može imati snažan utjecaj kako na zdravstveno stanje bolesnika, tako i na njihov psihološki status. Svaka kronična bolest, pa tako i psorijaza, svakodnevni je izvor stresa. Činjenica da je čovjek bolestan i da je njegovo zdravlje narušeno izrazito je stresna za svakog bolesnika, a u bolesnika sa psorijazom dodatni izvor stresa je i činjenica da je psorijaza vidljiva i nagrđuje njihov vanjski izgled.

Osim samih simptoma bolesti, izvor stresa također mogu biti i česti posjeti liječniku, brojni pregledi i terapijski postupci kroz koje osoba prolazi tijekom liječenja psorijaze.

Inače, oboljeli od psorijaze izloženi su većem riziku od razvoja pretilosti, dijabetesa, hipertenzije, zatajivanja srca, srčanog udara i depresije.

U većine bolesnika, osobito onih s teškim oblicima bolesti kao i onih s udruženim artritisom nužan je timski pristup i suradnja s reumatologom i fizijatrom te prema potrebi stručnjacima drugih specijalnosti. Predsjednica Društva psorijatičara Hrvatske Inka Marinić ističe kako je u ovom trenutku najvažnije omogućiti liječenje biološkim lijekovima u svim zdravstvenim ustanovama gdje se liječenje psorijaze inače provodi, a kako bi se osigurala jednaka dostupnost liječenju.

Izvor:
Društvo psorijatičara Hrvatske

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.