Danas se obilježava Svjetski dan srca


Danas se obilježava Svjetski dan srca

Svjetski dan srca obilježava se 29. rujna diljem svijeta na poziv Svjetske kardiološke federacije. Na taj se dan i u hrvatskim gradovima organiziraju brojne aktivnosti koje potiču zdravlje srca: od promidžbe sporta i tjelesne aktivnosti, mjerenja krvnog tlaka, kolesterola i triglicerida te šećera u krvi, određivanja  indeksa tjelesne mase (ITM), izračunavanje kardiovaskularnog rizika, procjene rizika za srčanožilne bolesti, savjeti o prehrani, prevencija i rano otkrivanje i liječenje bolesti srca i krvnih žila.

Od kardiovaskularnih bolesti umire gotovo svaka druga osoba u zemljama zapadne civilizacije, a oboljenju su podložne sve dobne skupine. Godišnje u svijetu uzrokuju 17,3 milijuna smrti.

U Hrvatskoj su kardiovaskualrne bolesti također na vrhu ljestvice mrtnosti, a od njih je 2012. godine umrlo 24.988 osoba, odnosno 48,3 posto ukupno umrlih. Od ukupno umrlih od kardiovaskularnih bolesti 14.133 su žene, odnosno 54,5 posto ukupno umrlih žena.

Glavni uzroci oboljenja su nezdrava prehrana, premalo kretanja i pušenje. Dobra vijest je da većinu srčanožilnih bolesti uzrokuju čimbenici rizika koje je moguće kontrolirati, liječiti ili izmijeniti  te se preventivnim djelovanjem može smanjiti smrtnost za čak 40-70 posto.

Važno je od djetinjstva usvojiti zdrave životne i prehrambene navike. Već i 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno smanjuje rizik od srčane bolesti i moždanog udara. Pritom se ne misli samo na sport, već na svaki tjelesni pokret koji troši energiju - igranje s djecom na svježem zraku, šetnja, pospremanje kuće i ples.

Treba paziti na prehranu jer hrana s visokim unosom zasićenih masti, trans-masnih kiselina i soli, povećava rizik od srčanog udara  ili moždanog udara. Previše soli može dovesti do visokog krvnog tlaka, a previše masti do začepljenja arterija

Izvor:
MZ RH

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.