DASH dijeta pomaže i protiv bubrežnih kamenaca


DASH dijeta pomaže i protiv bubrežnih kamenaca

Nova studija provedena na 3.426 ispitanika pokazala je da DASH dijeta koja se primjenjuje za snižavanje povišenog krvnog tlaka (hipertenzija) može pomoći i u smanjivanju rizika od razvoja bubrežnih kamenaca.

Naime analiza uzoraka 24 satnog urina pokazala je da bez obzira na istu količinu unosa tekućine, ispitanici koji su primjenjivali DASH dijetu stvarali su veće količine urina nego ispitanici koji nisu primjenjivali DASH dijetu, što je dijelom posljedica visokog sadržaja vode u hrani iz DASH dijete.

Isto tako pokazalo se da je urin od ispitanika na DASH dijeti sadržavao veće koncentracije citrata koji su važan inhibitor stvaranja bubrežnih kamenaca koji sadrže kalcij.

Rezultati ove studije ukazuju da dvije komponente DASH dijete - mliječni proizvodi  s niskom razinom masti i/ili voće i povrće mogu pomoći u borbi protiv bubrežnih kamenaca

DASH prehrana sadrži velike količine voća i povrća, orašastih plodova, mahunarki, žitarica i mliječnih proizvoda s malo masti te malo zaslađenih pića, crvenog mesa i mesnih prerađevina.  

Nefrolitijaza je patološki proces stvaranja kamenaca u sabirnim cijevima i čašicama ili pijelonu bubrega. Učestalost nefrolitijaze u populaciji je oko 1 posto. Najčešći su kalcijski, struvitni i urični kamenci, a rijetki cistinski bubrežni kamenci

Kamenci u bubrežnoj zdjelici mogu biti asimptomatski ili mogu uzrokovati hematuriju, a opstrukcija se može pojaviti na bilo kojem mjestu. Glavni simptom nefrolitijaze je jaka grčevita bol koja počinje u slabinskim ložama zbog kontrakcije glatke muskulature uretera i širi se prema preponi. Bol može biti praćena mučninom, povraćanjem i znakovima infekcije. 

Izvor:
Clinical Journal of the American Society of Nephrology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.