DASH dijeta povezana s manjim rizikom od depresije


DASH dijeta povezana s manjim rizikom od depresije

DASH dijeta koja se primjenjuje za snižavanje povišenog krvnog tlaka (hipertenzija) i smanjivanje rizika od moždanog udara, također može pomoći u prevenciji depresije, ukazuje nova studija. Naime, pokazalo se da osobe koje su prakticirale DASH dijetu imaju 11 posto manju vjerojatnost od oboljevanja od depresije.

Rezultati istraživanja ukazuju da DASH dijeta pruža dvostruku korist, štiti od kardiovaskularne bolesti i potiče dobro raspoloženje. Inače, u istraživanju su sudjelovale 964 osobe u dobi od 60 i više godina.

DASH dijetu karakteriziraju velike količine voća i povrća, orašastih plodova, mahunarki, žitarica i mliječnih proizvoda s malo masti te malo zaslađenih pića, crvenog mesa i mesnih prerađevina. Osim naglašeno niskog unosa natrija, ova prehrana potiče unos namirnica koje su bogate hranjivim tvarima kao što su kalij, kalcij i magnezij, koji pomažu u snižavanju krvnog tlaka.

Valja istaknuti da je poznato da su osobe starije životne dobi izložene većem riziku od depresije te stoga zdrave životne navike, posebno zdrava prehrana, mogu biti jedan od načina za sprječavanje depresije.

Nije na odmet spomenuti da osim smanjivanja rizika od hipertenzije, moždanog udara i depresije, DASH dijeta smanjuje rizik i od razvoja gihta, bubrežnih kamenaca, demencije, srčanog udara te pomaže bolesnicima sa zatajivanjem srca.

Izvor:
American Academy of Neurology (AAN) 2018 Annual Meeting

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.