Debljina u djetinjstvu povećava rizik od multiple skleroze u odrasloj dobi


Debljina u djetinjstvu povećava rizik od multiple skleroze u odrasloj dobi

Poznato je da se djeca koja rano ulaze u pubertet suočavaju s povećanim rizikom od razvoja multiple skleroze (MS) u odrasloj dobi. Sada je novo istraživanje pokazalo da su zapravo suvišni kilogrami koje ova djeca imaju, odgovorni za povećanje rizika od multiple skleroze. 

Ono što se čini glavnim pokretačem nije dob puberteta, već tjelesna težina pojedinca tijekom cijelog života, ističu stručnjaci. Inače, prethodne studije ukazivale su na rani pubertet kao čimbenik rizika za multiplu sklerozu, osobito kod žena.

Multipla skleroza je autoimuni poremećaj u kojem imunološki sustav počinje napadati živčana vlakna u mozgu i kralježnici, ometajući komunikaciju između mozga i tijela.

Postoji nekoliko pretpostavki na koji bi način višak kilograma mogao povećati rizik od multiple skleroze. Naime, osobe koje imaju više tjelesne masti također imaju nižu razinu vitamina D u cirkulaciji, što je povezano s multiplom sklerozom. Jednako tako, dodatna masnoća također povećava upalu u tijelu, što može potaknuti razvoj autoimune bolesti kao što je multipla skleroza.

Izvor:
Neurology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.