Depresija kod starijih osoba može biti rani znak upozorenja za demenciju


Depresija kod starijih osoba može biti rani znak upozorenja za demenciju

Američko istraživanje provedeno na 2.000 starijih osoba pokazalo je da depresija u starijih osoba nije uzrok slabljenja pamćenja, te da bi depresija mogla biti rani znak demecije.

Problemi s pamćenjem koji nisu tako izraženi da bi se dijagnosticirala demencija, no koji su izraženiji od promjena povezanih s normalnim starenjem, znani su kao blago kognitivno oštećenje.

U mnogih ljudi s blagim kognitivnim oštećenjem može se razviti demencija, no u nekih ne.

Ovo istraživanje pokazalo je da su starije osobe koje istovremeno imaju blago kognitivno oštećenje i depresiju izložene dvostruko većem riziku od razvoja demencije.

Prema mišljenju stručnjaka, izgleda da depresija nije zasebi čimbenik rizika za demeciju, nego je simptom koji prati blago kognitivno oštećenje. Stoga bi pojava depresije u starijih osoba trebala bit prepoznata kao mogući rani znak slabljenja pamćenja koje je povezano sa starenjem.

Starije osobe koje su depresivne i imaju problema s pamćenjem, trebalo bi pregledati i testirati, kako bi se utvrdilo imaju li blago kognitivno oštećenje ili neke druge rane znakove demencije.

Izvor:
Archives of Neurology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.