Desetogodišnja stopa preživljavanja lokaliziranog raka prostate oko 99 posto


Desetogodišnja stopa preživljavanja lokaliziranog raka prostate oko 99 posto

Prema rezultatima britanskog istraživanja u kojem je sudjelovalo više od 1.600 pacijenata s rakom prostate u dobi od 50 do 69 godina, rizik od smrtnog ishoda za neke muškarace s rakom prostate isti je tijekom nekoliko godina nakon dijagnoze, bez obzira na to jesu li se podvrgnuli kirurškom zahvatu ili zračenju ili su samo pozorno čekali.

Naravno, ovi rezultati ne znače da je pozorno čekanje uvijek najbolji izbor, obzirom da se tijekom desetogodišnjeg praćenja pacijenata pokazalo da je rizik od širenja karcinoma u inače zdravih muškaraca koji su pozorno čekali, dvostruko veći.

Dobra vijest je da je desetogodišnja stopa preživljavanja raka prostate u pacijenata s lokaliziranim rakom prostate iznosila oko 99 posto, bez obzira na terapiju kojom su liječeni.

Ovi rezultati povrđuju da pacijenti i liječnici ne trebaju žuriti s odlukom o načinu liječenja u slučajevima kada je rak prostate lokaliziran te da imaju vremena razmisliti o prednostima i nedostacima određenog načina liječenja.

Također, smatra se da muškarci s rakom prostate koji inače nemaju drugih zdravstevnih tegoba kao što su srčana bolest ili moždani udar, ne bi trebali predugo čekati s odlukom o svojem liječenju, obzirom da su izloženi većem riziku od širenja raka prostate.

Inače, kirurško odstranjivanje prostate i terapija zračenjem imaju određene nuspojave poput seksualne disfunkcije, urinarne inkontinencije i probavne smetnje.

Izvor:
The New England Journal of Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.