Dijabetes i pretilost povezani s promjenama u mozgu


Dijabetes i pretilost povezani s promjenama u mozgu

Pretile osobe i osobe s prekomjernom tjelesnom težinom koje imaju dijabetes tipa 2 izložene su većem riziku od razvoja progresivnih promjena u strukturi mozga i slabljenju kognitivnih sposobnosti poput demencije nego dijabetičari koji imaju tjelesnu težinu u granicama normale.

Inače, poznato je da pretilost i prekomjerna tjelesna težina doprinose razvoju dijabetesa tipa 2. Također, zna se da je dijabetes tipa 2 povezan s promjenama u mozgu te da može povećati rizik od demencije.

Magnetskom rezonancijom ustanovljeno je da dijabetičari imaju tanju sivu tvar u određenim područjima mozga, no ako još imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili su pretili, tada je manjak sive tvari i veći. Spomenuta područja mozga povezana su s pamćenjem, izvršnom funkcijom, generiranjem pokreta i obradom vizualnih informacija.

Smatra se da navedenim promjenama doprinose inzulinska rezistencija, upala i loša kontrola šećera u krvi.

Jednako tako, valja imati na umu da su sposobnosti pamćenja i razmišljanja bile smanjene u dijabetičara, bez obzira na tjelesnu težinu, u odnosu na osobe s normalnom tjelesnom težinom, bez dijabetesa.

Izvor:
Diabetologia

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.