Dijabetes tip 2 i srčana bolest po život opasna kombinacija


Dijabetes tip 2 i srčana bolest po život opasna kombinacija

Američko istraživanje u koje je bilo uključeno više od 5.300 ispitanika pokazalo je da su pacijenti koji uz dijabetes tip 2 boluju i od srčane bolesti izloženi većem riziku od smrti. Naime, pokazalo se da oboljeli od dijabetesa tip 2 koji su hospitalizirani zbog zatajivanja srca imaju 24 do 28 posto veći rizik da će umrijeti u narednih 18 mjeseci. To je pet puta veći rizik nego što ga imaju osobe s dijabetesom koje nisu hospitalizirane zbog srčane bolesti.

Inače, poznato je da su oboljeli od dijabetesa tip 2 izloženi dva do tri puta većem riziku od oboljevanja od srčane bolesti nego opća populacija.

Smatra se da se oboljelima od dijabetesa tip 2 koji imaju i zatajivanje srca treba pružiti ista pažnja, njega i nadzor kao i osobama koje imaju moždani udar, srčani udar ili nestabilnu anginu pektoris.

Srčana bolest i dijabetes tip 2 su povezani i djelomično zbog pretilosti i problema kao što su povišeni krvni tlak i kolesterol koji mogu doprinijeti nastanku oba stanja. No, treba spomenuti da i neki lijekovi za dijabetes mogu naškoditi srcu.

Izvor:
University of Connecticut PR

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.