Dijabetičari izloženi većem riziku od drugog moždanog udara


Dijabetičari izloženi većem riziku od drugog moždanog udara

Istraživanje provedeno na 4.731 bolesniku koji je pretrpio moždani udar ili tranzitornu ishemijsku ataku (TIA) pokazalo je da su bolesnici koji imaju i dijabetes izloženi većem riziku da će imati drugi moždani udar ili srčani udar (infarkt miokarda).

No agresivno snižavanje razine kolesterola uz pomoć statina može pomoći u smanjivanju tog rizika.

U usporedbi s osobama koje nemaju dijabetes, oboljeli od dijabetesa su izloženi većem riziku od dobivanja drugog moždanog udara, TIA-e ili neke druge kardiovaskularne komplikacije. Jednako tako izloženi su i većem riziku da će biti podvrgnuti perkutanoj transluminalnoj koronarnoj angioplastici kako bi se otvorile začepljenje arterije.

Ovo istraživanje također je pokazalo da osobe sa metaboličkim sindromom nisu izložene većem riziku od dobivanja drugog moždanog udara, TIA-e ili neke druge kardiovaskularne komplikacije nego osobe koje nemaju metabolički sindrom. No i one su izložene većem riziku od potrebe za angioplastikom.

Tranzitorna ishemijska ataka obično se javlja kada krvni ugrušak privremeno začepi krvnu žilu u mozgu. Simptomi su slični simptomima moždanog udara, no prolaze nakon nekoliko minuta ili sati i ne izazivaju trajne posljedice.

Metabolički sindrom poznat još i kao sindrom inzulinske rezistencije odlikuje se združivanjem hiperinzulinemije i naglašene inzulinske rezistencije, te sa nekoliko drugih kardiovaskularnih čimbenika rizika, uključujući poremećenu toleranciju glukoze, povišenje triglicerida, sniženje HDL kolesterola, povišen krvni tlak, te debljina i njezina centralna raspodjela.

Liječnici upozoravaju da je kontrola dijabetesa nakon ozbiljnog kardiovaskularnog problema izuzetno bitna te pozivaju da oboljeli kontroliraju svoj dijabetes te liječe povišeni krvni tlak i povišenu razinu kolesterola.

Izvor:
Archives of Neurology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.