Dilatacija srca povezana s autoimunošću povezana s rizikom od zatajivanja srca u oboljelih od dijabetesa tipa 1


Dilatacija srca povezana s autoimunošću povezana s rizikom od zatajivanja srca u oboljelih od dijabetesa tipa 1

Osobe s dijabetesom tipa 1, posebno one s lošom kontrolom glikemije, imaju značajno povećan rizik za kardiovaskularne bolesti, a zatajivanje srca prepoznato je kao važna komplikacija dijabetesa tipa 1. Pa tako, oboljeli od dijabetesa tipa 1 sa slabom kontrolom glikemije, imaju deset puta veći rizik od zatajivanja srca. 

Novo istraživanje pokazalo je da je kod osoba oboljelih od dijabetesa tipa 1 bez poznate kardiovaskularne bolesti, prisustvo autoantitijela na proteine ​​srčanog mišića povezano s povećanim volumenom lijevog ventrikula, povećanom mišićnom masom i smanjenom ejekcijskom frakcijom (količina krvi koja se pumpa iz srca).

Antitijela se obično proizvode u imunološkom sustavu i cirkuliraju u krvi te imaju važnu ulogu u obrani tijela od infekcije. U ljudi sklonih autoimunim reakcijama, tijelo pogrešno prepoznaje vlastite proteine ​​kao prijetnju i napada ih. To se događa kod dijabetesa tipa 1 - imunološki sustav misli da su beta stanice gušterače uljezi te ih stoga uništava. U tim se situacijama antitijela nazivaju autoantitijela. Dakle, možda nije previše iznenađujuće da ova komplikacija dijabetesa tipa 1 uključuje i neispravan imunološki odgovor protiv stanica srčanog mišića.

Obzirom da se autoantitijela na proteine srčanog mišića mogu otkriti jednostavnim testom krvi, ovo istraživanje otvara nove mogućnosti za otkrivanje pacijenata s dijabetesom tip 1 koji su izloženi većem riziku od zatajivanja srca.

Izvor:
Circulation

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.