Djeca cijepljena protiv gripe izložena manjem riziku od hospitalizacije povezane s gripom


Djeca cijepljena protiv gripe izložena manjem riziku od hospitalizacije povezane s gripom

Rezultati nove studije ukazuju da djeca cijepljenja protiv gripe imaju za 54 posto manji rizik od hospitalizacije zbog komplikacija gripe. Djeca u dobi od 8 i manje godina koja nikada nisu cijepljena ili su prethodno dobila samo jednu dozu cjepiva protiv gripe, trebaju primiti dvije doze cjepiva.

Djeca cijepljena prema smjernicama mnogo su bolje zaštićena od gripe od djece koja su dobila samo jednu dozu cjepiva, ističu stručnjaci.

Rezultati su također pokazali da je cjepivo bilo djelotvorno u tri različite sezone s različitim cirkulirajućim virusima, pojačavajući važnost dobivanja cjepiva protiv gripe svake godine bez obzira na to koji virus cirkulira. 

Inače, mala su djeca izložena većem riziku od hospitalizacije zbog komplikacija gripe. Djeca s podležećim bolestima poput astme i srčane bolesti izložena su još većem riziku od komplikacija te je stoga još bitnije spriječiti infekciju gripe kod ove djece.

Smatra se da ovi rezultati  potvrđuje da je cijepljenje najučinkovitiji način za sprječavanje gripe i hospitalizacije zbog komplikacija gripe.

Izvor:
Clinical Infectious Disease

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.