Djeca koja dulje spavaju imaju bolju pozornost u školi


Djeca koja dulje spavaju imaju bolju pozornost u školi

Kanadsko istraživanje provedeno na 34 djece, u dobi od 7 do 11 godina, pokazalo je da kada djeca spavaju samo malo dulje svake noći, njihovo ponašanje i pozornost u školi, je znatno bolje.

Prema mišljenju stručnjaka samo male promjene u svakodnevnim navikama mogu djeci omogućiti da spavaju tridesetak minuta dulje, i to svake noći.

Stručnjaci su podijelili djecu u 2 skupine na osnovu količine spavanja. U prvoj skupini djeca su spavala gotovo sat vremena dulje od djece iz druge skupine.

Inače, na početku istraživanja svako dijete je u prosjeku spavalo 9 sati, iako djeca te dobi trebaju spavati 10 do 11 sati.

Svako dijete nosilo je uređaj aktigraf, kako bi se pratilo njegovo spavanje. Dok su nastavnici u školi pratili ponašanje, pozornost, impulzivnost i emocionalnu stabilnost djece.

Na kraju istraživanja, pokazalo se da su djeca koja su spavala dulje, imala veću razinu pozornosti, smanjenu impulzivnost te bila emocionalno stabilnija.

Stručnjaci ističu da djeca spavaju manje nego što bi trebala iz raznih razloga, naime djeca te dobi često igraju video igrice, gledaju televiziju te komuniciraju s prijateljima putem računala ili mobitela.

Stoga bi prema njihovom mišljenju trebalo potakniti dijete na usvajanje određenih navika prije spavanja kao što su kupanje, čitanje knjige i opuštanje. Na taj način dijete može naučiti kako se opustiti i pripremiti za san, što će biti od velikog značaja tijekom njegovog odrastanja.

Izvor:
Pediatrics

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.