Djeca koja jedu voće i povrće imaju manji rizik od srčane bolesti


Djeca koja jedu voće i povrće imaju manji rizik od srčane bolesti

Nova studija pokazala je da djeca koja jedu hranu bogatu voćem i povrćem imaju manji rizik od razvoja ateroskleroze u odrasloj dobi, bolesti koja se nalazi u podlozi mnogih kardiovaskularnih bolesti.

Dodatnu težinu ovoj studiji dali su rezultati druge studije koji su pokazali da djeca već u dobi od 9 godina mogu imati zdravstvene probleme poput povišenog krvnog tlaka koji povećava rizik za razvoj srčane bolesti.

Ateroskleroza je progresivno stanje u kojem se masnoće, kalcij i produkti stanične razgradnje odlažu duž unutrašnje stijenke krvne žile, stvarajući aterosklerotični plak koji se još zove i aterom te time povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara.

Inače ateroskleroza je proces koji može potrajati godinama, čak desetljećima, a ova studija pokazuje da pravilna prehrana još u djetinjstvu, može pomoći u sprječavanju njenog razvoja.

Osim nedostatnog konzumiranja voća i povrća, i druge životne navike poput nedovoljne tjelesne aktivnosti i pušenja u djetinjstvu, povezane su sa rizikom za razvoj ateroskleroze.

Znanstvenici ističu da iako nikad nije prekasno za primjenu zdrave prehrane radi sprječavanja bolesti srca, to sigurno nikada nije prerano.

Izvor:
Ciurculation

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.