Dječaci s nespuštenim testisima izloženi većem riziku od raka testisa


Dječaci s nespuštenim testisima izloženi većem riziku od raka testisa

Prema analizi 12 studija, koje su objavljene u periodu od 1980. do 2010. godine, dječaci čiji se testisi pri rođenju nisu spustili u skrotum (mošnje), imaju gotovo tri puta veći rizik od razvoja raka testisa (sjemenika) kasnije u životu.

Postavlja se pitanje treba li navedene dječake redovito pratiti kako bi se smanjio potencijalni rizik od raka testisa, ističu stručnjaci.

Nespuštanje jednog ili oba testisa u skrotum, poznato je pod nazivom kriptorhizam. Kriptorhizam je najčešća prirođena malformacija u dječaka i javlja se u oko 6 posto muške novorođenčadi.

Inače, poznato je da nespušteni testisi mogu izazvati smanjenu plodnost te da su povezani s rakom testisa, posebice u nespuštenom testisu i osobito uz intraabdominalni smještaj.

U neliječenim slučajevima intraabdominalnog testisa može doći do torzije koja se očituje u vidu akutnog abdomena.

Rak testisa je najčešći karcinom u muškaraca u dobi od 20 do 45 godina, a u proteklih nekoliko desetljeća njegova se pojavnost značajno povećala.

Rak testisa počinje kao tvorba u skrotumu (mošnjama) koja zna biti bolna. Dijagnoza raka testisa postavlja se pomoću UZ pretrage i biopsije.

Izvor:
Archives of Disease in Childhood

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.